Eesti naislangevarjurid osalesid uue maailmarekordi püstitamisel

Eesti naislangevarjurid osalesid uue maailmarekordi püstitamisel

Kolm Eesti naislangevarjurit osalesid augusti alguses Ukrainas uue maailmarekordi püstitamisel, moodustades taevas vabalangemises kõigepealt 57-st ja päev hiljem 60-st naisest koosnevad kujundid.

Rekordilaager toimus Ukrainas Harkivis 30. juulist 3. augustini ning seal osales naislangevarjureid kahekümnest riigist. Eesmärgiks oli püstitada uus maailmarekord, moodustades vabalangemises 60-st langevarjurist koosnev kujund, millega tehakse veidi rohkem kui minut aega kestva vabalangemise jooksul kolm erinevat formatsiooni. Senine, 2016. aastast pärinev 56 naise poolt tehtud rekord purustati 57 naise poolt 1. augustil ning päev hiljem püstitati uus maailmarekord 60 naislangevarjuri osalusel.

Foto: Andrey Veselov

Rekordihüpeteks läks vaja kolme lennukit, mis tõusid formatsioonis lennates 5,5 km kõrgusele. Juhtlennukist tulnud märguande peale hüppasid naised korraga kõigist lennukitest välja ja moodustasid üksteisel kätest ja jalgadest kinni võttes esimese kujundi. Enne lahku minekut jõuti teha veel ka teine ja kolmas formatsioon, iga kord kujundi mustrit veidi muutes. Koos naistega hüppasid kaameramehed, kes sooritused videosse ja fotodele jäädvustasid, mille põhjal kohtunikud hiljem rekordid kinnitasid.

Eestlannadest osalesid rekordihüpetel Eesti Langevarjuklubi instruktorid Kristiina Kasemets ja Merlin Saareste ning Soomes langevarjuinstruktorina tegutsev Vaike Õiglane. Kasemetsa sõnul oli osalejate oskuste tase väga kõrge ning seetõttu sai esimene rekord tehtud vaid mõne treeninghüppe järel. „Tegelikult tegime kokku lausa neli rekordit – kõigepealt kolmapäeval 57 langevarjuriga ja neljapäeval kordasime 60-st langevarjurist koosnevat rekordit lausa kolm korda veidi erinevate koosseisudega. Midagi sellist pole langevarjuspordis kujundhüppamise alal kunagi varem tehtud – kolm võrdset rekordit samal päeval!“ Vastavalt Rahvusvahelise Lennuspordi Föderatsiooni (Fédération Aéronautique Internationale) reeglitele lähevad nimelt maailmarekordina arvesse kõik ühel päeval tehtud sama inimeste arvuga sooritused kui hüppajate koosseis mõnevõrra muutub – tänu sellele reeglile kirjutas ennast Ukrainas langevarjuspordi ajalukku kokku lausa 82 naislangevarjurit.

Rekordilaager toimus Women on Wings nimelise projekti raames. Selle naislangevarjureid ühendava rahvusvahelise organisatsiooni eesmärgiks on tuua langevarjuspordi juurde rohkem naisi, arendada nende oskusi ning läbi kogemuste jagamise saavutada paremaid sportlikke tulemusi.

Foto: Rob Lloyd

Jaga postitust