Eesti langevarjur osales USA-s maailmarekordi püstitamisel

Eesti langevarjur osales USA-s maailmarekordi püstitamisel

 

117 langevarjurit püstitasid 17. oktoobril USA-s Californias uue maailmarekordi, moodustades vabalangemises seni suurima kahest formatsioonist koosneva kujundi. Rekordihüppel osales ka enam kui 1400 hüpet sooritanud eestlanna Vaike Õiglane.

Foto: George Katsoulis
Foto: George Katsoulis

Tegemist on lausa kahekordse maailmarekordiga, nii üldarvestuses kui ka naiste arvestuses – nimelt olid kõik hüppel osalejad naised. Osalejaid oli 25-st riigist ning nad olid korraldajate poolt ükshaaval välja valitud, lähtudes varasemast suurte kujundite lendamise kogemusest. Hüpe toimus Californias Perrise langevarjukeskuses ning selleks läks vaja kuut hapnikuseadmetega varustatud lennukit. Naised hüppasid välja viie kilomeetri kõrgusel ja kujundeid moodustades oli nende kukkumiskiirus umbes 190 km/h.

Kahest formatsioonist koosnev kujund tähendab, et kõigepealt moodustavad langevarjurid vabalangemises üksteisest kinni võttes ühe kujundi, seejärel lasevad lahti ja moodustavad järgmise kujundi. Eelmine samalaadne kehtiv rekord koosnes 106-st langevarjurist.

Ligi kümme aastat tagasi langevarjuspordiga alustanud eestlanna Vaike Õiglane on nüüd juba kolmekordne maailmarekordi omanik – 2009. aastal oli ta üks 181-st naislangevarjurist, kes California taevas suurima ühest formatsioonist koosneva kujundi moodustasid. Vaike sõnul tuleb iga rekordi heaks tublisti tööd teha: „Seekordne rekord tuli pärast viiepäevast harjutamist reedel esimesel katsel. Algul harjutasime maas kujundeid läbi käies, hiljem lennukist välja hüpates. Ilm oli ilus ja korraldajad tasemel.“ Eesti Langevarjuklubi ridadesse kuuluv rekordinaine on osalenud ka mitmete Eesti ja Soome rekordite püstitamisel ning omab Soomes langevarjuinstruktori pädevust.

Lisaks Õiglasele osales rekordihüppel veel teinegi Eesti soost langevarjur, Kanada väliseestlane Tiiu Haamer.

Vaata rekordihüppe videot (kaameramees Norman Kent):

 

Rohkem pilte ja videoid: http://skydivingphotography.com/events/womensworldrecord-101214

Jaga postitust