Nädalavahetusel näeb Kuusikul langevarjukuplite formatsioone

Nädalavahetusel näeb Kuusikul langevarjukuplite formatsioone

Sel nädalavahetusel saab Rapla (Kuusiku) lennuväljal näha tavapäratut vaatepilti – omavahel kontaktis lendavaid langevarjukupleid.

Laupäeval ja pühapäeval treenib Rapla lennuväljal Eesti Langevarjuklubi langevarjureid kupliakrobaatika maailmameister, koolitaja ja ajaloolane Pasi Pirttikoski. Tegemist on maailma tipp-tasemel langevarjuriga, kelle sportlaskarjäär algas juba 1983. aastal. Selle aja jooksul sooritatud üle 4000 langevarjuhüppe sisse on jäänud kuus maailmarekordit (kupliakrobaatika 46-, 50-, 53-, 64-, 65- ja 100 liikmelised kujundid). Neist viimane on tänaseni kehtiv 2007. aastal moodustatud 100-liikmeline kuplite kujund http://www.cfworldrecord.com/2007/photos.html

Eestis pole kupliakrobaatika eriti levinud langevarjunduse valdkond – välismaal on küll käidud õppimas, kuid järjepidevalt sellega meil tegeletud pole.

Lihtsaim selgitus alast: inimesed hüppavad lennukist välja, avavad langevarjud ja moodustavad kujundeid avatud langevarjukuplitest. Ilma spetsiaalse koolituse ja varustuseta ei tohi langevarjurid avatud varjude all mingil juhul kokkupuudet omada, kuna see on äärmiselt ohtlik ja võib lõppeda õnnetusega. Küll aga on välja arendatud reeglid ja spetsiaalne varustus, mille abil on kokkupõrke ja varjude sõlmumise ohud viidud miinimumini, nii on maailmas jõutud ka 100-liikmelise kujundi moodustamiseni.

Lennuväli on avatud vaatamiseks kõigile huvilistele. Täpsem info langevarjuga hüppamisest www.skydive.ee

Pasi Pirttikoski veebileht, kupliakrobaatika ajalugu ja Pasi saavutused

Selgitusi kupliakrobaatikast eesti keeles

Jaga postitust